ŞAİR EVLENMESİ (İBRAHİM ŞİNASİ)


Şair Evlenmesi adlı eseri şüphesiz lise yıllarından herkes hatırlıyordur. Çünkü genelde edebiyat sınavında boşluk doldurmalı bir soruda karşımıza çıkması olasıdır.
 "................ batılı anlamda ilk tiyatro eseridir."
      Şinasi'nin bu kısa  eserinden küçük bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum şimdi de. Şair Evlenmesi, 1860 yılında Tercüman-i Ahval gazetesinde tefrika edilen ve ardından kitap haline getirilen bir töre komedisidir. Aynı zamanda bu eserde ilk defa noktalama işaretleri kullanılır. Şinasi'nin bu eseri sanatsal bir amaç gütmez. Toplumdaki yozlaşmaları ele alır ve bunların farkına varılmasını ister. Eserin asıl konusu o dönemde evlilik kurumunda yapılan yanlışlığın yani görücü usulüyle evliliğin sakıncalarına değinir.



Kısaca karakter analizi yapmak gerekirse baş karakterlerimiz Müştak Bey( alafranga giyimli, eğitimli sevdiği kadınla evlenmek isteyen kişi) ve   Kumru Hanım'dır. Bu eserde her tabakadan kişi görmemiz mümkündür. Aynı zamanda konuşmalar halk ağzıyla yazılır. Eser hakkında daha fazla bilgi verip sizin eseri okumanıza engel olmamak adına eserdeki değer yargısına değinip yazımı sonlandırmak istiyorum. Şinasi, o dönemin  önemli sorunlarından biri olan görücü usulu ile evlenmenin sakıncalarına değinir. Tabii ki sadece evlilik kurumuna atıfta bulunup eserini sonlandırmaz. Din adamının rüşvet alması gibi olgulara değinerek toplumdaki yozlaşmanın farkına varılmasını ister.

Eğer eseri okumadıysanız hemen okumanızı tavsiye ederim. Çok kısa bir eser olmasından dolayı bir saatinizi almadan bitecektir. Keyifli okumalar!

KÜÇÜK K.


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder