1950 MODASI



  1950'li yıllar her daim ilgimi çekmiştir. Hele modasıyla farklı bir akım ortaya çıkarmıştır 50'li yıllar. Marilyn Monroe, Audrey Hepburn bu modanın öncüleri olmuşlardır. 1945 yıllarına kadar süren 2. Dünya Savaşı nedeniyle kadınlar, 1940'lı yıllarda feminen çizgiden uzak, erkeklerin cephede olmasından dolayı sıkıntılı melankolik bir dönemin modasını taşırlar. Savaşın bitmesiyle modada bir canlılık meydana gelmiş. Kalem etek, dior ceket, peplum, koza mantolar, tüvit takımlar bu dönemin modasını oluşturmuş.


Bu yıllara damgasını vuran şüphesiz peplum ceketlerdir. Şimdilerde bolca elbiselerde gördüğümüz peplum bu dönemin izlerini taşır. Kalem etekle giyilen peplum ceketlerin zarif bir görüntü verdiğini söylesek yanlış olmaz sanırım.


Tüvit takımlarda bu yıllarda kadınlar tarafından çokça rağbet görmüş. Yakasız ceket şeklinde olan bu takımlar Chanel kadınında kısa eldivenler ve küçük keplerle kullanılırken Dior kadınında (tarzında) uzun eldiven, geniş keplerle renklendirilmiş.


Koza mantolarda 50'li yıllardan. Benim hep hayranlıkla baktığım ama bir türlü kendime yakıştıramadığım güzel mantolar... Şimdilerde Vintage dükkanların vitrinlerini süslüyor 1950 modası. Yahut günümüz modasıyla biraz harmanlanıp modada tekrar canlandırılıyor.


1950 yılların stil ikonlarından biri şüphesiz Audrey Hepburn. Filmlerini hayranlıkla izlediğim her izlediğimde zarafetine hayran kaldığım Tifanny'de Kahvaltı filminde  o siyah dar kesimli elbisesiyle yeni bir moda yaratan, giyimiyle farklı bir çizgide olan Hepburn o dönemde sadeliğin öncülerinden...

Audrey Hepburn-  Cigarette Pantolon

1950-Kloş Elbise

1950- Mayo
1950'li yıllar görüldüğü üzere modanın en köklü değişikliklere uğradığı dönem, modanın anahtar kelimesi şüphesiz zarafet. Geçmişe yolculuğa çıkacak olsam kesinlikle bu yılları görmek isterim. Diyeceğim o ki 1950'li yıllar feminen ve maskulen  tarzın en parlak olduğu yıllar...
Başka bir yazımda görüşmek üzere.:) 


Küçük K.

  

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder