VATAN YAHUT SİLİSTRE ( NAMIK KEMAL)



Vatan yahut Silistre, Namık Kemal'in kaleme aldığı dört perdelik tiyatro oyunudur. Namık Kemal bu eserinde vatanseverlik olgusu üzerinde durur. Namık Kemal tiyatroyu bütün edebi eserlerinden üzerinde görür. Onun kendince bir tiyatro anlayışının olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 1870-1900 yılları arasında 100'den fazla tiyatro eseri yazmıştır. Aynı zamanda tiyatronun kuramını oluşturmaya çalışan önemli edebiyatçılarımızın başında gelir. Tiyatro da eğlence ve yarar işlevini birleştiren kişi de Namık Kemal'dir.

Vatan yahut Silistre eserini 1872 yılında kaleme alır. 1853-1856 yılları arasında gerçekleşen Kırım Savaşında gönüllü askerliğe giden karakterlerin vatanseverliği konu edinilir. Kitabın adının Silistre olmasının nedeni ise aynı şekilde 1854 yılında Tuna Nehri çevresinde Rus askerlerin Silistre kalesini kuşatarak ele geçirmek istemelerinin ardından Türk askerlerinin bu kaleyi savunmaları ele alınır. Bu müdafaa sonucunda birçok marş yazılmıştır. Bu eserde Namık Kemal halkta vatanseverlik, kahramanlık duygularını alevlendirmek ister.  (Bununla ilgili bir haberi sizinle paylaşmak istiyorum. Okumak için linkin üzerine tıklamanız yeterli olacaktır.)

SİLİSTRE KALESİ
Şu an Bulgaristan topraklarında yer almaktadır.

Eser hakkında değinmek istediğim bir diğer nokta ise eserde yer alan karakter Zekiye Hanım'dır. Zekiye hanım dönem içerisinde simgeleştirilen kadın figürlerine benzemez. Cesur aynı zamanda dayanıklı bir kadın karakter olarak karşımıza çıkar. Eserde yer alan karakterler genel anlamıyla ideal insan tiplemeleridir.

1 Nisan 1873 yılında sahnelenen eser halkta büyük bir coşkuya neden olmuş ve halk tiyatrodan çıktıktan sonra sokağa dökülerek vatanla ilgili sloganlar atmaya başlamıştır. Ülkemizde çok defa sahnelenen eserde devamlı olarak halkın bu yürüyüşleri tekrarlanmıştır. İzmir ve Selanik gibi şehirlerde 3 yıllık süre zarfında  500 defadan fazla sergilenmesi eserin ne denli sevildiğini  gösterir niteliktedir.

Bu eser sahnelendikten sonra Namık Kemal Mağusa'ya (Kıbrıs) sürgün edilir.

(Vatan yahut Silistre adlı bu eserde Zekiye  ve Abdullah Çavuş karakterleri hayali kahramanlar değildir.)

Başka bir yazıda görüşmek üzere...

KÜÇÜK K.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder