OSMANLI'DA SAHNE SANATLARI (TANZİMAT DÖNEMİ TİYATRO)


    Geleneksel tiyatromuzu herkesin bildiği üzere Karagöz ve Hacivat, Meddah, Orta Oyunu gibi seyirlik oyunlarımız oluşturmaktadır. Fakat 18.y.y 'dan sonra batılı anlamda tiyatroya geçişimiz, İstanbul' da dört tiyatronun açılmasıyla hız kazanır. Geleneksel tiyatromuzu oluşturan Orta Oyunu, Meddah gibi seyirlik oyunların sonrasında tiyatroya geçişimiz sıkıntılı olur. Halka tiyatronun adabı ile ilgili el broşürleri verilir. Bizim geleneksel tiyatromuzda oyuncuya müdahaleler mevcuttur lakin Tanzimat tiyatrosunda oyuncuya müdahalede bulunulmaz. Başka bir sorun ise numaralı oturma düzenidir. O dönemde tiyatroya ulaşmak da bir o kadar sıkıntılıdır. Taşıtların elverişsizliği, güvenlik bakımından yolların tehlikeli olması gibi durumlar tiyatroya ulaşımı engeller.

GÜLLÜ AGOP     



Tanzimat dönemi tiyatrosunda bahsedilmesi gereken             kişilerden biri şüphesiz Güllü Agop'tur. O dönemde ilk tiyatro çalışmalarını yürüten kişi olmanın yanında dönem göz önüne alındığında oyuncu bulmak büyük bir sıkıntıdır,     dil sorununu çözmek adına ilk adımı Güllü Agop atar.           Hem okuma ve danışma kurulu, hem de telaffuz dersleri verir.    Oyuncu bulmak büyük bir sıkıntıdır, Müslüman kadınlar tiyatro oyununda oyuncu olarak katılamadıkları için farklı azınlıkta ki kadınlar oyunculukla ilgilenmişlerdir. Şunu da söylemeliyim ki batılı anlamda ilk Müslüman oyuncu Ahmet Necip Efendi'dir.





1872-73 yılları Osmanlı Tiyatrosu'nun parlak yıllarıdır. Tiyatro'da Türk yazarlarının oluşturduğu dil çalışmaları yapan Tiyatro Komitesi bu dönemde kurulur. 1876 yıllarında Tuluat tiyatrosunun öne çıkmasından dolayı Güllü Agop tiyatrosu için tehdit oluşur . Aynı şekilde  bu yılda gerilemeler görülür ve pandomima topluluklarında bir artış gözlenir.

Bu yazımda Tanzimat tiyatrosunun temel bilgilerini sizlere aktarmaya çalıştım. Başka bir yazımda Tanzimat dönemi tiyatrosunda yer alan önemli yapıtlara yer vereceğim. Başka bir yazıda görüşmek üzere...


KÜÇÜK K.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder