ANTİK YUNAN'DA KOMEDYA (KURU GÜRÜLTÜ)



     Bir başka yazımda Antik Yunan Tiyatrosuna Yolculuk başlığı altında tragedyadan bahsetmiştim. Şimdi de Antik Yunan tiyatrosunda komedyaya değinmek istiyorum. Kuru Gürültü adlı eser, İngiliz oyun yazarı Wıllıam Shakespeare'in yazdığı önemli bir komedya eseridir. Bilindiği üzere Antik dönemde tragedyaya daha çok önem verilir komedya biraz arka planda kalmış gibidir. Komedya ve tragedyayı birbirinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi tragedyanın yüksek zümreyi konu etmesidir. Komedyada bu keskin bir çizgiyle ayrılmaz. Kuru Gürültü tahmini olarak 1589-1599 kış sezonunda oynandığı günümüze kadar gelmiş belgelerden anlaşılmaktadır. İlk defa 1600 yıllarında da kitap halinde basıldığı bilinmektedir.


      Kitapta birbirine zıt iki sevgili vardır. Hero ve Klaudio birbirlerine ilk görüşte aşık olan çifttir Daha doğrusu ilk  Klaudio Hero'ya aşık olur. Benedik ve Beatris ise tamamen o döneme aykırı iki sevgilidir. Beatris, bu eserde dikkat edilmesi, üzerinde durulması gereken bir şahıstır. Beatris karakteri o dönemdeki kadınlar gibi düşünmez yani şöyle söylenebilir ki o dönemin aykırı kadınıdır evleneceği erkeği kendi seçmek ister, aynı zamanda evliliğin mantıklı olmadığı düşünür. Feminen bir çizgidedir Beatris belki de Shakespeare bunun o dönemde mümkün kılınabileceğini göstermek istemiştir.  İşlenen ana tema sadakatsizlik üzerinedir. Dönemde kadına atılan bir iftirada  yahut iffetsizlik kavramı içine giren bir harekette kadının hayattan nasıl soyutlandığını bu eserde görmek mümkündür. Eserde karakter olarak arka planda kalmış olayların akışında düzenleyici olan iki karakter rahip ve prenstir.


    Eser sinemaya ilk 1913 yılında Philips Smalley uyarlamasıyla sessiz film olarak çekilmiştir. 1973  yılında da  Much Ado About Nothing (Yok Yere Yaygara) adını taşıyan Kenneth Branaght tarafından sinemaya uyarlanır.

İyi Okumalar. İyi Seyirler!

KÜÇÜK K.






Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder