"UYANDIĞINDA" KİTABINI OKUMAK İÇİN NE DURUYORSUN!

KİTABIN ADI: UYANDIĞINDA
KİTABIN ÖZGÜN ADI: WHEN SHE WOKE
YAZARIN ADI:HİLLARY JORDAN
YAYINEVİ: YKY(YAPI KREDİ YAYINLARI)
YAYIN YILI:2012
SAYFA SAYISI:305
ÇEVİRİ:ÖZLEM YÜKSEL
KAPAK(RESİM):NAHİDE DİKEL

 YAZAR HAKKINDA:
Amerika'da doğmuştur.İngiliz Edebiyatı,siyaset bilimi ve yaratıcı yazarlık okudu.On beş yıl boyunca reklam metinleri yazdı.İlk romanı Mudbound 2008'de yayımlandı ve ABD'de çok satanlar arasına girdi.Uyandığında,Jordan'ın ikinci romanıdır.

Kitap Nathanıel Hawthorne adlı yazarın Kızıl Damga kitabının alıntısıyla başlar. 
”Doğrusu, dostum, kanımca, ıstıraplarından ve ıssızlılıkta kalışından sonra nihayet kendini günahın araştırılıp idarecilerin ve halkın gözleri önünde cezalandırıldığı bir yerde bulmak yüreğini  ferahlatıyor olmalı.”


  “Uyandığında, yakın bir gelecekte, din devleti haline gelmiş bir ABD’de geçiyor. Suç işleyenlerin ten renklerinin vücutlarına verilen bir virüsle değişime uğratıldığı ve bu kişilerin toplum içinde birer utanç simgesi olarak yaşamak zorunda bırakıldıkları bir gelecek bu.
Romanın kahramanı Hannah Payne, evlilik dışı bir ilişki yaşayıp kürtaj yaptırdığı için 16 yıl boyunca bir "kırmızı" olarak yaşamaya mahkum edilir. Ailesi tarafından reddedilen Hannah’yı dini eğitim merkezlerinden düzen karşıtı eylemci grupların sığınaklarına uzanan macera dolu bir yolculuk beklemektedir. Çıktığı bu yolculukta Hannah çocukluğundan beri kendisine dayatılmış bütün fikirlerle hesaplaşacaktır. Kürtajın yasak olduğu ve en büyük baskıyı kadınların gördüğü totaliter dünyayı Türk okuyucusu çok iyi anlayacaktır.”(ARKA KAPAK)

  Uyandığında distopya romanıdır. Amerika’da yakın bir gelecekte suçlular cezaevlerinde cezalandırılmayıp, teknoloji vasıtasıyla kişiler suçlarına göre derilerine uygun  renk enjekte edilmektedir. Hükümetin kararlarında din adamları etkili olmaktadır. Yazar  aslında totaliter devletlerin kişi üzerinde baskısını iyi bir şekilde anlatmakta istemiştir.

  Suçlumuz Hannah Payne’dir. Evlilik dışı bir ilişki yaşayıp kürtaj yapmaktan başka çaresi kalmamıştır. Hannah’ın suçu cinayettir. Yapılması gereken ise suçlunun derisine kırmızı renk enjekte edilip o şekilde yaşamaya mahkum etmektir. Hannah, otuz gün mahkumiyetten sonra on altı yıl ise kırmızı olarak yaşamak zorundadır.

   Hannah,koyu hristiyan bir ailenin iki kızından birisidir.Konuşmasından,oturmasına kadar bütün kararlarının ailesi tarafından verilen baskı ortamında yetişmiş birisidir. Bu inanç sisteminin kadına biçtiği en temel rol iyi bir eş ve anne olmaktır.Eğitim mühim değildir.Hannah’ın bu zor döneminde ailesinin yanında olması gerekirken ailesi onu artık görmezden gelmeye başlamıştır.

  Hannah renklendirme işleminden sonra, bembeyaz,aynalarla dolu bu odada otuz gün boyunca kapalı tutulmuştur. Daha sonra serbest bırakılmıştır. Ki serbest bırakılma kelimesi ne kadar yerinde olur bilinmez. Hannah her an her yaptığı takip edilmektedir. Bu bütün renklilerde böyledir.

  Topluma salıverilmesinden sonra Hannah daha acı bir tabloyla karşılaşır. Toplum renklileri kesinlikle kabul etmez ve sürekli dışlar. Hannah’ın bu dönemde yaşadıkları, hayatta kalma süreci kitapta güzel bir şekilde işlenmiştir.

    Kitabın asıl değinmek istediği yalnızca kürtaj meselesi değildir. Bunun yanı sıra kadının toplumdaki yeri anlatılmakta istenir.



 KÜÇÜK.K
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder