SCENT of WOWEN ( KADIN KOKUSU)


FİLMİN ADI:SCENT of WOMEN
FİLMİN TÜRKÇE ADI:KADIN KOKUSU
FİLMİN YAYIN TARİHİ:23 ARALIK 1992
YAPIMI:1992,ABD
YÖNETMEN:MARTIN BREST
SENARYO:BO GOLDMAN,GIOVANNI ARPINO
TÜR:DRAM
SÜRE:157 DK
IMDb:8.6/10

YAPIMCI:MARTIN BREST,G.MAC BROWN
FRAGMAN:

    Bazı filmler insanda unutulmaz anılar bırakır. Benim içinde  bu filmin anlamı çok büyük. Sanırım geçen sene bu dönemlerde bu filmi izlemiş olmalıyım. 2014'ün Nisanında Hulki Cin'den gelen ilk hediyeydi bana. İçinde kitaplarında bulunduğu büyükçe bir kutu içerisinde gelmişti. Sanırım Hulki Cin'e bile söylememiş olmalıyım hayatımda aldığım en değerli hediyeydi bu. Şimdi halen her şeyiyle  saklarım kitaplarda kutunun içerinde durur. Demeden de geçemeyeceğim biraz efemeristimdir. Bu yüzden kutunun kargo evraklarını bile saklamıştım. 
     Gelelim Scent Of Women (Kadın Kokusu) filminin DVD'sine. O dönem film izlemekten çok kitaplarla ilgileniyordum. Sanırım bu yüzden biraz filmi izlemeyi erteledim. İzlediğimde de gerçekten filme hayran kaldım.


    Film Giovanni Arpino'nun Kadın Kokusu adlı romanından uyarlanmış. Bu roman ilk 1974 yılında Dino Risi tarafından beyaz perdeye aktarılmış fakat çok ses getirmemiş. 1992 yılında Martin Brest yönetmenliğiyle kitap filme uyarlanmış, başrolde Al Pacino yer almıştır. Al Pacino bu filmde üstün başarı göstermiş ve ardından Oscar da En İyi Aktör ödülünü kazanmıştır. Al Pacino filmde, görme engelli bir emekli yarbayı canlandırır. Filmde adeta görme engellidir rolünü muhteşem bir şekilde yerine getirir. The Godfather'da alamadığı Oscar'ı Scent of Women'de filminde alır. Al Pacino canlandıracağı karaktere hazırlanmak için 6 ay körler okulunda bulunmak durumunda kalmış ve film boyunca sabit bir noktaya bakmasından dolayı gözleri hasara uğramıştır.
Al Pacino'nın can verdiği karakter Emekli Yarbay Frank Slade'dir.

AL PACİNO (FRANK SLADE)

  Filmin akışına gelecek olursak film üniversite de okuyan Charlie (Chris O'Donnell)'nin iş arayışı sonunda bir  hafta sonu  görme engelli Emekli Yarbay Frank Slade bakıcılık yapmasıyla başlar. Frank tanımlamalara göre biraz huysuz, lafını esirgemeyen ve takıntılı biridir. Çok soru sorulmasından hoşlanmadığı gibi kendisine 'efendim' denmesinden ve kendisine dokunulmasından da hoşlanmamaktadır. Ama durum Charlie'nin korktuğu gibi olmayacaktır.
    Charlie Yarbay Frank'ı evinde göz kulak olmayı düşünürken, Frank'la birden New York yoluna düşerler. Charlie,Frank'la ilgilenmekten çok onun arkasından sürüklenir. Frank yolculuk boyunca Charlie'yi her konuda çok şaşırtacaktır. Frank, kör olmasına rağmen adeta her şeyi görüyor gibidir. Kadın parfümlerinden çok iyi anlar ve parfümlerin hepsinin adını bilir.
Charlie hayatı boyunca yaşayamayacağı macerayı Frank ile bir hafta sonuna sığdırır. Bu macera ikilinin hayatını sonsuza dek değiştirecektir. Frank'la Charlie sonunda iyi bir dost olacaklardır.

 Filmin  en dikkat çeken karesi  tango sahnesi olsa gerek. Bunun yanı sıra Frank'ın Charlie'yi savunma anındaki konuşması da beni etkileyenler arasında. Film, 1993 Oscar'da En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerine aday gösterilmiş. En İyi Erkek Oyuncu ödülü de Al Pacino kusursuz oyunculuğuyla almaya hak kazanmıştır.

KÜÇÜK.K
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder