BAZILARI SICAK SEVER

FİLMİN ADI:SOME LIKE IT HOT
FİLMİN TÜRKÇE ADI:BAZILARI SICAK SEVER
YAYIN TARİHİ:29 MART 1959 (ABD)
YÖNETMEN:BİLLY WİLDER
TÜRÜ:KOMEDİ
SÜRE:120 DK
IMDP:8.3/10
FİLM MÜZİĞİ BESTECİSİ: ADOLPH DEUTSCH

SENARYO: I.A.L DİAMOND&BİLLY WILDER
FİLM MÜZİKLERİ:
RUNNIN’ WILD  
BY THE BEAUTIFUL SEA  
LA CUMPARSİTA 
I WANNA BE LOVED  BY YOU 

İlk başta söylemeliyim. Billy Wilder filmlerine bayılıyorum. Zaten genel olarak ilgimi çeken dönem 1945-1960 dönemleridir. Belki yanlış bir tutumdu ama Billy Wilder filmlerine bir ara takılı kalmış, o dönemin başka yönetmenlerine yönelmemiştim. Wilder filmleriyle 21 kere Oscar'a aday gösterilmiş sanırım. Bu başarısının  ne denli olduğunu anlatmaya yetiyor. 

Film 1959 yılında Billy Wilder tarafından çekilir. Senaristliğini I.A.L Diamond ve aynı zamanda yönetmeni olan Billy Wilder üstlenmiştir. I.A.L Diamond ,Wilder filmleri için on bir senaryo yazmış 
filmin başrollerinde Marilyn Monroe,Tony Curtis ve Jack Lemmon’un oynadığı bir komedi filmidir.


   Bar müzisyeni olan iki arkadaş mafyanın işlemiş olduğu cinayete istemeden tanık olur. Mafya ikilinin peşine düşer. İkili de kaçmanın yollarını ararken yalnızca kızların kabul edildiği bir kızlar orkestrasına katılıp, Floransa’ya gitmeyi planlar. Film aslında renkli olarak çekilmesi planlanmış kadın kılığına giren Tony Curtis ve Jack Lemnon’un makyaj çalışmasından dolayı siyah-beyaz çekilmesi uygun görülmüştür. Katıldıkları grubun solisti Sugar (Marilyn Monroe) saf, iyi niyetli bu yüzden de aşkta kazanamayan aldatılan birisidir. Joe ve Jery ,Sugar’ın bir anda en yakın arkadaşı oluverir. Joe ve Jery, Sugar’a aşıktır. Sugar’ın planı Florida’ya gitmekte olan grubun içinde yer alıp orada tatil yapan zengin iş adamlarından birini bulup evlenmektir.

Marilyn Monroe film çekimleri sırasında hamile olduğundan habersiz bir şekilde sette çalışmaya devam  etmiş. Tren istasyonundaki topuklu ayakkabıyla  koşma sahnesi çok defa tekrarlandığı için Monore bebeğini düşürmüştür. 1959 yılında sadece bu filmde yer almasına rağmen adını duyurmayı başarmış.


6 dalda  Oscar’a aday gösterilen film ‘En İyi Köstüm Tasarımı’ dalında ödül kazanmıştır. Aynı zamanda 2000 yılında Amerikan Film Enstitüsü tarafından tüm zamanların En İyi Amerikan Komedi Filmi seçilmiş, 1989 yılında da ABD Ulusal Film Arşiv’inde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.   

Bazıları Sıcak Sever,İtalya ve Fransa gibi ülkeler dışında Türkiye'de de uyarlanmaları yapılmıştır.Hulki Saner yönetmenliğinde 1964'de Fıstık Gibi Maşallah adıyla, 1975 yılında Temel Gürsu yönetmenliğinde Çapkın Kızlar adı altında gösterime sunulmuştur.

2015’de, 4-25 Nisan  tarihleri arasında Sugar/Balım Müzikali adıyla İstanbul’da gösterime sunulması planlanmaktadır. Yönetmen koltuğunda ise Yücel Erten,baş rollerinde Özge Borak, İlker Aksum ,Ozan Çobanoğlu ve Zeki Alasya’nın paylaştığı bu görkemli müzikalin diğer rollerinde Şebnem Sönmez, Hüseyin Soysalan ve Murat İpek yer alırken, 15 kişilik kadınlar orkestrası ile 19 kişilik dans ve vokal grubu onlara sahnede eşlik edecektir.

KÜÇÜK.K
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder