HERMANN HESSE'NİN BAŞ DÖNDÜREN KİTABI "BOZKIRKURDU"

         KİTABIN ADI: BOZKIRKURDU
KİTABIN ÖZGÜN ADI: DER STEPPENWOLF
YAZARIN ADI:HERMANN HESSE
YAYINEVİ: YKY(YAPI KREDİ YAYINLARI)
YAYIN YILI:2003
SAYFA SAYISI:209
ÇEVİRİ:KAMURAN ŞİPAL
KAPAK(RESİM):NAHİDE DİKEL
ARKA KAPAK:

”Bozkırkudu’nun deneysel cesaret anlamında Ulysses’ten aşağı kalmayan bir yapıt olduğunu söylemeye gerek var mı?Bozırkurdu,okumanın ne demek olduğunu uzun zamandır ilk kez hatırlattı bana.” Thomas Mann


YAZARIN BOZKIRKUDU HAKKINDA NOTU:

"Okurlarıma romanımı, nasıl anlamaları gerektiğini ne anlatabilirim ne de böyle bir şeye kalkışmak isterim. Yeter ki bu kitabı okuyan herkes, içinde kendinden bir şeyler bulsun ve bundan yararlansın. Gene de, Bozkırkurdu'nun öyküsünün insanı kemiren bir hastalıktan ve bunalımdan söz ettiğini ama tüm bunların ölüme ve yok olmaya değil, tersine iyileşmeye yönelik olduğunu anlarsakendimi mutlu hissedeceğim."   Hermann Hesse



(Bu inceleme yazısı kitap hakkında ayrıntılı bilgiler içerir.)


       Bozkırkurdu  insanın kendi içinde yaşadığı çatışmayı güzel bir şekilde gözler önüne seriyor. Tek bir beden ve içinde barınan iki farklı ruh. Biri kurt, biri insan. Bu iki ruh, aynı bedende barınmalarına rağmen birbirlerine düşmandırlar ve birbirlerine akıl almaz bir şekilde yargılamaktadırlar.   Bozkırkurdu tamamen mutsuz bir insan sayılmaz, her bilginin üstesinden gelmiş, eğitimli, zeki fakat tek öğrenemediği şey kendisinden ve yaşamından memnun olamamaktır.
    
Bozkırkurdu’nun ruhlarını özetleyecek olursak;
   
     Harry, insanları seven fakat kendine karşı bu özveriyi gösteremeyen çaresizliğe düşmüş bir kişiliktir. Harry  kendine burjuvazi olarak görmeyen ama öyle yaşantısı olan biridir. Aynı zamanda eğitimlidir de.
“ Çatı katındaki odamdan çıkıp bu yabancı konutun insanı yoran merdivenleri, üç ailenin oturduğu, 
soylu bir evin düpedüz burjuva havası esen, ovulup  fırçalanarak pislikten arındırılmış merdivenlerini indim. Bilmiyorum nasıl oluyor ama yersiz yurtsuz Bozkırkurdu, küçük burjuva dünyasından nefret eden ben yalnız insan, her vakit gerçek burjuva evlerinde kalıyorum, benim eski bir duygusallığım bu ...”

      
         Gelelim Harry Haller’in ikinci kişiliğine; varlığının geri kalan bölümüne, çeşitli yeteneklerden, güdülerden, eğilimlerden oluşup baş belası saydığı bütün karmaşaya. Bozkırkurdu ismini yakıştırmıştı Harry.  Bozkırkurdu'nda öyle bir durum söz konusuydu ki, duyguları tüm karma yaratıklarda görüldüğü gibi kimi zaman kurt, kimi zaman insan duygularıydı. Ne var ki kurt gibi duyup hissederek yaşadığında içindeki insan hep pusuya yatıp kurdun davranışlarını izliyor ve yargılıyordu. İnsan gibi davrandığında ise bunu kurt yapıyordu. Bozkırkurdu burjuvaziden hem nefret eder hem burjuva yaşamı sürer ve her zaman beyninde intihar fikri vardır.

“Ne var ki Harry kavuştuğu özgürlüğün ortasında ansızın şunu fark etmişti ki özgürlüğü ölümdü, tek başına kalmış dünya onu korkunç şekilde kendi haline bırakmıştı;...”
     
      Bozkırkurdu bu karmaşıklığın ve çaresizliğin içinde yol alırken, Hermine ile karşılaşır. Hermine onun içinde sürekli bir çocuk olduğunu söyler. Hermine ona emirler verir. Hayatından zevk almasını öğretir ona dans  öğretmenliği yapar. Bozkırkurdu Hermine sayesinde hayata farklı bakmaya başlamıştır. Ama içi gene de rahat değildir. Her ne kadar kendi içindeki çatışmaları aşsa da,  içinde bulunduğu toplum  onun gibi düşünmemektedir, toplum ona yetişememektedir. Belki de bu yüzden orta sınıfın sosyal faaliyetlerine burun kıvırmış, katılmak istememiştir. Hermine sayesinde sosyalleşmeyi yaşamış, saksafoncu Pablo sayesine belki de her zaman üstün idealler değil de basit mutluluklar için de çalışması gerektiğini öğrenmiştir.

Okurken zevk alacağız bir eser mutlaka ertelemeden okuyun!


                                                                              KÜÇÜK KADIN
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder