KENDİNE AİT BİR ODA VE KADINLAR (VİRGİNİA WOOLF)


KİTABIN ADI: KENDİNE AİT BİR ODA 
KİTABIN ÖZGÜN ADI: A ROOM OF ONE'S OWN
YAZARIN ADI:VIRGINIA WOOLF
YAYINEVİ: İLETİŞİM YAYINLARI
BASIM YILI:2002
SAYFA SAYISI:127
ÇEVİRİ:SUĞRA ÖNCÜ
TÜRÜ:DENEME,KURGUSAL OLMAYAN ESER 

KAPAK:UTKU LOMLU
ARKA KAPAK
 Kadın hareketinin elden düşürmediği önemli kitaplardan biri olan "Kendine Ait Bir Oda"Virginia Woolf'un belki de en kolay okunan kitabıdır. Kolay okunur, çünkü konu çok somuttur. "Kadın ve edebiyat." Erkeklerin kadınlara bıkıp usanmadan tekrarladıkları "ezeli" ve de "ezici" bir soru vardır. Bizler kadar düşünme yeteneğiniz olduğunu ileri sürüyorsunuz. Madem öyle, neden Shakespeare gibi bir deha çıkaramadınız? İşte Virginia Woolf bu "yakıcı" soruya, tarihsel ilişkilerin kökenine inip kütüphane raflarında şöyle bir gezindikten ve de kısa bir kadın edebiyatı tarihçesi çıktıktan sonra esaslı bir yanıt getiriyor."

Kaç günden beri yazmayı planladığım yazımı inşallah bugün yazacağım. Nasıl başlayacağımı bilemediğimden dolayı kaç günden beri bekletmek durumunda kalıyordum. Virginia Woolf'un "Kendine Ait Bir Oda" kitabını üç gün önce okudum.Sıcağı sıcağına hemen yazayım dedim olmadı. Bende hep öyle oluyor. Okuduktan sonra belli bir süre geçmesi gerekiyor, yoksa ne yazsam diye çaresiz çaresiz bakınmaktan başka bir şey yapamıyorum.


Virginia Woolf'u okuyanlar bilir. Virginia Woolf'un kendine ait farklı bir yazımı vardır. Kendine Ait Bir Oda kitabı ise, feminist yapıtların başında gelir. Erkeklerin kadınlar üzerinde kurduğu diktatörlüğü bir solukta okunabilecek kitabıyla anlaşılır bir şekilde okuyucusuna sunar.

Aslında bu konu çok geniş bir konu başka bir yazımda bu konuya ayrıntılı bir şekilde değinmek istiyorum. Woolf'un bu eseri belli bir kitle tarafından çok beğeniliyor. Fakat şu da var ki bazı kesimler tarafından da eleştiriliyor. Avrupa ülkelerindeki durumunu tam olarak bilemesem de bizim ülkemizde karşı çıkılıp 'böyle şey de mi olurmuş' demeleri bana hiç yabancı gelmez sanıyorum. Çünkü ülkemizde kadına ait farklı bir tutum var. Bunu medyaya yansıyan kadın cinayetleri, tacizleri ve kadının gördüğü sözlü ve fiziksel şiddetten de anlamak çok kolay.
  
Kitap bir solukta okunabilecek bir kitap. Arka kapakta dediği gibi Virginia Woolf'un en kolay okunabilecek kitaplarından biri aynı zamanda. Kadınlar daha çok okuyup yazmalı bence o kafalarda olan eski sistemi yıkmalı Virginia Woolf'un da dediği gibi; "dünyanın büyüklüğü ve çeşitliliği göz önüne alındığında, iki cins bile yetersiz kalırken, yalnızca bir tanesi ile nasıl idare ederiz?"

Kitabı kendi cümlelerimle anlatmaktan ziyade alıntılara yer vermek daha yerinde olacak. Şimdi de kitaptan alıntılara yer vermek istiyorum. İyi okumalar!


  • "İmzasız birçok yapıtın ardında bir kadının gizlendiğini varsayacak kadar ileri gidebilirim."
  • "Sekiz çocuk doğurmuş bir kadın dünyanın gözünde yüz bin pound kazanmış bir avukattan daha mı değersizdi?"
  • "Düşsel planda kadın son derece önemlidir; gerçek yaşamda ise tümüyle önemsiz.
  • "Başyapıtlar, tek ve her şeyden ayrı olarak doğmazlar; yılların ortak düşüncesinin ürünüdürler."
  • "İki cinsin birbirine kışkırtılması; üstünlük iddialarının ve zayıflığın bir tarafın üstüne yıkılması, insanlığın taraflara bölünmüş olduğu ve bir tarafın öbürünü yenmesi gerektiği gibi konular, kürsüye çıkıp başöğretmenin elinden süslü püslü bir kupa almanın çok önemli olduğu ortaokul aşamasına aittir."
  • "Benim inancıma göre bu bir tek sözcük yazmayan, yolların kesiştiği bir yerde yatan kadın şair hala yaşıyor. Benim içimde ve sizin içinizde ve bulaşık yıkayıp çocukları yatırdıkları için bu gece burada bulunamayan birçok başka kadının içinde yaşıyor. "
KÜÇÜK.K 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder