HER (AŞK) FİLMİNE DAİR BİR YAZI


FİLMİN ADI: HER
FİLMİN TÜRKÇE ADI: AŞK
FİLMİN YAYIN TARİHİ: 14 ŞUBAT 2014
YAPIMI: 2013, ABD
YÖNETMEN: SPIKE JONZE
SENARYO: SPIKE JONZE
TÜR: DRAM, ROMANTİK, BİLİM KURGU
SÜRE: 126 DK
IMDP: 8/10
YAPIMCI: MEGAN ELLİSON, DANİEL LUPİ

FİLM MÜZİĞİ:

Filmin konusu ilk başta ilgimi çekmemişti fakat fragmanı izledikten sonra bu düşüncem
tamamen değişti. Film yakın gelecekte bir zamana götürüyor bizi. Film aşkla birlikte harmanlanarak ütopik bir hale getirilmiş. Filmi ilk izlediğimde aklıma Black Mirror adlı dizi geldi. Dizi teknolojiye farklı bir açıdan yaklaşmış olsa da Her ile bağlantı kurulabilir. Aynı şekilde Ruby Sparks filmi de aklıma gelmedi değil. Ruby Sparks'da ise bir roman yazarı, kafasında bir karakter belirler ve yarattığı karakter karşısında birden beliriverir.

Theodere
     Her filminde ise kusursuz bir yapay zeka işletim sistemiyle tanışan Theodere (Joaguin Phoenix)'nin, aşkla olan serüveni anlatılır. Theodere, karısından yeni boşanmış ve melankolik bir kişidir. Theodere artık nadir olarak bulunan el yazımı mektupları başkaları için yazarak para kazanır. Theodere'nin en yakınında bulunan kişi Amy'dir. Amy'nin durumu aslında Theodere'den farklı değildir. Onun bir ilişkisi vardır fakat dışarıdan mükemmel olmalarına rağmen ilişkileri pek de iyi değildir.

Amy (Amy Adams) - Theodere (Joaquin Phoenix)
    Gelelim tekrar Theodere'ya, Theodere mutlu bir evlilik yapmış fakat işler yolunda gitmemiş, eşiyle ayrılmak zorunda kalmıştır. Theodere yapay zeka işletim sistemiyle tanışıncaya dek evlilik boyunca eşiyle geçirdiği vakitleri düşünecektir. Bu rolü de Roonay Mar (Catherine) üstlenmiştir.

Catherine - Theodere
     Bir gün Theodere  yapay zeka işletim sistemiyle karşılaşır ve bu programı satın alır. Bu sistem kişisel tercihlere göre şekillendirilebilen bir sistemdir. Yapay işletim sisteminde tanışma zamanı gelir. Filmde bu yapay zeka sistemini seslendiricimiz: Scarlett Johansson yani Samantha'dır. Gerçekten Johansson seslendirmesiyle kendisine hayran bırakır. Samantha, Theodere'nin bu depresif döneminde ona yol arkadaşı olacaktır. Fakat zamanla işler değişecek ve Theodere Samanta'ya aşık olacaktır. İmkansız olan bu aşkı yönetmenimiz iyi bir şekilde işlemiş, ikilinin arasındaki yani bir beden ortada yokken işlerin nasıl ilerlediğini izleyiciye farklı bir şekilde aktarmış. Samantha bir işletim sistemi olmasına rağmen adeta duyguları var gibidir. Tek istediği bir bedene sahip olmaktır. Theodere, Samantha'yla gerçekten çok mutludur. Onunla iletişimini sadece küçük cep telefonuna benzer bir kutucukla ve kulaklıkla sağlar.


    Film tekrar Theodere'nin mutlu olmasıyla umut verirken, olayların akışıyla bir anda eski Theodere geri gelecektir. Demeden de geçemeyeceğim filmi izlenesi kılan bir diğer faktörde filmdeki efektler. Los Angeles, yakın gelecekte böyle bir hal alacak mı bilinmez ama filmde ayrı bir dünya gibi gösterilmiş. İnsanların giyiminden, kullandıkları taşıma araçlarına kadar...

  Film, dört ayrı dalda Oscar'a aday gösterilmiş ve En İyi Senaryo Ödülünü kazanmıştır. Adaylıkları ise En İyi Film, En İyi Prodüksiyon Tasarımı, En İyi Orijinal Müzik, En İyi Müzik(The Moon Soong) ödüllerine aday gösterilmiş.


KÜÇÜK K.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder