THE THEORY of EVERTHİNG (HER ŞEYİN TEORİSİ)



FİLMİN ADI:THE THEORY of EVERTHİNG
FİLMİN TÜRKÇE ADI:HER ŞEYİN TEORİSİ
FİLMİN YAYIN TARİHİ:27 ŞUBAT 2015
YAPIMI:2014,İNGİLTERE
YÖNETMEN:JAMES MARSH
SENARYO:ANTONY MCCARTEN
TÜR:BİYOGRAFİ,DRAM
SÜRE:123 DK
IMDP:8.3/10
YAPIMCI:TİM BEVAN,ERİC FELLER
FRAGMAN:

         
Film,ünlü fizik profesörü   Stephen Hawking'in hayatını ele alır. Hawking'in eşi  Jane Hawking'in Travelling to İnfinity:My Life with Stephan adlı romanından uyarlanmıştır.Aynı şekilde Stefan Hawking'in Her Şeyin Teorisi adlı bir kitabı da bulunmaktadır. Film Stephen Hawking'in Cambridge Üniversitesi'nde geçirdiği okul yıllarından başlayarak eşi Jane Hawking ile tanışmalarının ardından ALS hastalığıyla   savaşmasını konu edinir. 21 yaşında ALS hastalığı teşhisi konulmasıyla Hawking'e 2 yıl ömür biçilir. Kozmolog olan Hawking'ten artık pek de bir şey beklenmemektedir. Bu hastalık motor nöronları zamanla yok etmektedir. Sinir sistemini felç ederek  hareketleri kısıtlar ancak beyinin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bir hastalıktır. Bu dönemde  eşi ona destekçi olacak ve onu asla yalnız bırakmayacaktır.

Filmin akışını anlatmadan  evvel aslında  şu eleştiri de bulunmak zannımca doğru olacak. İlk başta değindiğim gibi film Hawking'in eşinin kitabından uyarlanma durum böyle olunca biraz Hawking'in alanına çok girememiş eşi ile arasındaki ilişkiye daha çok yer vermiş ama film kadrosunun oyunculuğu bu kusuru kapatmış denilebilir.



      Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalışmıştır. Genel Görelelik Kuramını açıklamış. Bu kuramın, Bing Bang'le başlayıp kara deliklerle sonlandığını ispatlamıştır. Kara deliklerin aslında tamamen kara olmadığını fakat radyasyon yayıp buharlaştırdıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koymuştur. Bu 20.yy ikinci yarısının en önemli buluşlarından birisi olmuştur. Filmde Stephen Hawking rolünü üstlenen Eddie Redmayne olmuştur. Rolü Redmayne gerçekten mükemmel bir şekilde yerine getirir filmin sonlarına doğru  Hawking'in kendisinin olduğunu düşünebilirsiniz. Ki zaten Redmayne, Oscar'da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. Eşi Jane Hawking'i canlandıran  güzel oyuncu ise Felicity Jones'dır.


Eddie Redmayne-Stephan Hawking
      Hawking, 21 yaşında Amyotrofik Lateral Skleroz(ALS) hastalığına yakalanır. Hastalığını öğrenmeden evvel eşi Jane ile bir partide tanışacaklardır. Hawking hastalığını öğrendikten sonra herkesle bağlantısı koparıp odasında kalmayı deneyecektir. Fakat Jane'nin Stefan'ı bırakma gibi bir niyeti yoktur. Sonuç olarak ikili evlenecek ve üçte çocukları olacaktır. Jane Hawking'in üzerine aldığı yük gerçekten büyüktür fakat hiç bir zaman durumundan gocunmaz her daim aile olma çabası içindedir. Stefan, zamanla yürüyemez duruma gelir ve tekerli sandalyeye mahkûm olur. Bunun ardından konuşma yeteneğini kaybeder. Tekerlekli sandalyesine  yerleştirilmiş yazıları sese dönüştürülebilen bilgisayarı aracılıyla insanlarla iletişim kurması sağlanır.

Stephen Hawking
Film boyunca Stefan Hawking'in işi konusundaki azmi,eşi Jane'nin ise Hawking'e karşı tutumu ve aynı şekilde aile olma yolundaki  çabası gerçekten insanı derinden etkiliyor.



 Hawking'in günümüzde en çok bilinen kitaplarından biri de Zamanın Kısa Tarihi'dir. Kitap kara delikler, ışık konikleri,büyük patlama gibi terimlerini tanımlar. Okuyucu için basitleştirilmiş anlaşılır hale getirilmiştir. Kitapta yalnızca bir tane formül bulunmaktadır.

Hawking anlatımı kolaylaştırmak adına görsellere bolca yer vermiştir. Stephen Hawking Einstein'den sonra gelen en parlak teorik fizikçilerden biri olarak kabul edilmektedir. 12 onur derecesi bulunmasının yanı sıra 1982'de CBE ile ödüllendirilmiştir. Film, 5 Dalda Oscar Adayı olmuş ve  En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır.
                                                                                                                        KÜÇÜK.K


        
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder